Omakuva

Kuka minä olen?

Hei, Olen Kokoomuksen järjestötoiminnan verkoston puheenjohtaja, terveystieteilijä, yhteiskuntatieteilijä ja vaikuttaja, joka toimii asiantuntijana ja freelancerina terveydenhuollon, yritysten kilpailukyvyn ja johtamisen asiantuntijana.

Liike-elämän palveluksessa olen toiminut yli 35 vuoden ajan ylemmissä johtotehtävissä terveysteknologiayrityksissä sekä johtamiskouluttajana. Olen ollut kansainvälisissä yrittäjyys-, kilpailukyky- ja innovaatio-organisaatioissa kouluttajana, asiantuntijana ja hallitusammattilaisena, sekä päätoimittajana kansallisessa ja kansainvälisessä klusteriasiantuntijoiden julkaisussa. Olen toiminut myös luennoitsijana Euroopan komission ja Pohjoismaisen ministerineuvoston tilaisuuksissa eri Euroopan maissa sekä kongressivastaavana kansainvälisissä tilaisuuksissa.

Johtamistesteissä vahvuuksinani katsotaan olevan hyvä kokonaisuuksien hallinta, vahva strateginen ajattelu, jämäkkyys ja luotettavuus. Luonteeltani minua kuvataan asialliseksi, luotettavaksi, rohkaisevaksi, sitkeäksi sekä yhteistyö- ja joustamiskykyiseksi. Olen elämäniloinen, huumorintajuinen ja suvaitsevainen, sekä laajalla elämänkokemuksellani pystyn helposti samaistumaan erilaisista lähtökohdista tuleviin ihmisiin. Näistä ominaisuuksistani on ollut apua johtamistehtävissäni, erityisesti kansainvälisissä monikulttuurisissa toimintaympäristöissä.

Omakuva – Leena Zittling

”Ole edelläkävijä – seuraa heitä, jotka raivaavat teitä, älä heitä, jotka vaeltavat vain valmiita valtateitä” – Leena Zittling –

Sunnuntailapsen luottamuksella

Synnyin Keski-Pohjanmaalla Evijärvellä lokakuussa 1958. Olin ainoa lapsi, mutta isäni mielestä temperamentiltani ja toimissani vastasin neljää, joten ei kuulemma uskaltanut tehdä enempää, jos olisivat vaikkapa olleet yhtä toimeliaita. Äitini oli sitä mieltä, että joskus voisi istua ihan paikallaankin. Rakastavassa ja keskustelevassa ympäristössä oli turvallista kasvaa.

Synnyinlahjaksi sain ikuisen optimistin sekä sinnikkään ja kekseliään ikiliikkujan luonteen, josta on myöhemmin ollut korvaamaton apu johtamistehtävissäni, erityisesti monikulttuurisissa toimintaympäristöissä. Lapsuus kului serkkujen kanssa leikkiessä Saviolla ja Keravalla. Niistä muistikuva on, että jäätelöä tuli syötyä ja paljon uitua. Aluksi vettä pelkäävästä tytöstä tuli uimaopettajakin matkan varrella.

Liikuntaa, liike-elämää ja luennointia

Kouluni aloitin Lohjalla ja sen jälkeen kävinkin ylioppilaaksi asti koulut Nurmijärvellä. Pidin koulunkäynnistä, varmaan siitäkin syystä, että sosiaalinen luonteeni janosi ihmisseuraa. Toisaalta taas hain voimaa hiljaisista lukuhetkistä vintillä. Mieliaineitani liikunnan ja matematiikan lisäksi olivat reaaliaineet. Psykologia, uskonto, historia, yhteiskuntatieteet ja terveystieto luettiin ensin, sitten muut.

Haaveammattini oli liikunnanopettaja, olinhan saanut Lahjakkaan Liikkujan stipendin ja liikunta oli aina 10. Yleisurheilu, teline- ja välinevoimistelu, uinti ja tanssi olivat mieluisimpia lajeja. Putoaminen eritasonojapuilta liikunnanohjaajakurssilla laittoi kuitenkin miettimään asioita uudelleen. Lukioaikanani tutustuin hiljalleen myös politiikan saloihin. Matkustustyö, omakotitalon touhut ja lapset ottivat kuitenkin aikansa, mutta hiljainen kaiho jäi ja ajatus, että jossain vaiheessa sitten.

Pyrin sekä liikuntatieteelliseen että sairaanhoito-oppilaitokseen opiskelemaan. Jälkimmäiseen pääsin heti, joten aloitin opinnot. Liike-elämää en ollut edes ajatellut ammatikseni, mutta kävikin niin, että minut rekrytoitiin suoraan terveysteknologiayritykseen opintojani suorittaessa. Sille tielle jäin yli 35 vuodeksi ja hyödynsin koulutustani yritysmaailmassa. Toimin ensin suorittajaportaassa, sitten ylemmissä johtotehtävissä ja myöhemmin kansainvälisessä maailmassa koulutus- ja konsultointiyrittäjänä ja hallitusammattilaisena parin vuosikymmenen ajan. Kaupallinen tutkintokin tuli tehtyä terveydenhuollon tutkinnon rinnalle.

Ensimmäisen johtamistehtäväni otin vastaan 27-vuotiaana ja siitä lähtien johtaminen aiheena monine ulottuvuuksineen on ollut kiinnostuksen kohteeni. Jatkokoulutuksia olen tehnyt pitkin matkaa ja jatkuva oppiminen on ollut elämäntapa. Koko liike-elämän urani aikana olen aina luennoinut. Ensin terveydenhuollon aiheista ja myöhemmin johtamisesta ja klusterimaisesta toimintamallista, pk-yritysten kasvusta ja kansainvälistämisestä.

Liike-elämässä olen saanut nähdä upeita menestyksen vuosia, jolloin tuntui, että kaikki oli kohdallaan, mutta sain myös nähdä, miten yrityksissä osaamaton sidosryhmätoiminta saattaa johtaa lama-ajan ja finanssikriisin kourissa rankkoihin yritysten saneerausprosesseihin. Kyllä sitä vielä yritystä saneeraa, mutta jos joutuu irtisanomaan ystäviksi tulleita ihmisiä, joiden osaamisen kehittämiseen on investoinut vuosia, ovat tiukkoja paikkoja ammattilaisellekin ja sitä toivoo, ettei niihin tilanteisiin usein joudu.

Kansainvälisyys, kirjoittaminen ja kouluttaminen

Koulutus- ja konsultointiyrittäjyys toi mukanaan ensin kotimaisia koulutuksia julkisen sektorin, akatemian, järjestöjen ja yksityisen sektorin asiakkaille ja myöhemmin myös kansainvälisille organisaatioille. Yrittäjyys-, innovaatio- ja kilpailukykyorganisaatioissa luennoin aiheista pk-yritysten kasvu ja kansainvälistyminen, luottamus, sosiaalinen pääoma sekä toiminta- ja johtamiskulttuurin kehittäminen. Naisyrittäjyys on toki myös aina ollut lähellä sydäntäni.

Yksi asia johti toiseen ja toimin kansainvälisissä järjestöissä hallituksessa ja kansainvälisessä neuvontaryhmässä asiantuntijana. Siitä tie johti pohjoismaalaisiin ja eurooppalaisiin seminaareissa luennoimisiin. Olen ollut avainluennoitsija pk-yritysten kasvun ja kansainvälistämisen aiheista mm. Ranskassa, Turkissa, Puolassa, Venäjällä, Tanskassa, Ruotsissa, Islannissa, Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Itävallassa. Opin noista vuosista sen, että olipa yleisö pieni muutaman hengen tiimi tai tuhannen kuulijan joukko, niin innostunut yleisö siivittää luennoitsijankin uudenlaiseen ulottuvuuteen. Rotary-toiminta samaan aikaan antoi mahdollisuuden tutustua eri maissa tapahtuviin hyväntekeväisyysprojekteihin. Vuodet olivat värikkäitä ja vaiherikkaita, mutta äärimmäisen antoisia.

Klusteriaiheesta ei ollut juurikaan saatavissa kotimaista tietoutta, joten oli aika asiantuntijalehdelle. Kysynnästä johtuen lehti laajeni ensin painetusta muutaman sadan kappaleen versiosta kansainväliseen, sähköisessä muodossa olevaan ja reiluun sataan maahan toimitettavaan versioon seitsemässä vuodessa. Päätoimittajavuodet antoivat runsaasti kansainvälisiä verkostoja kaikissa maanosissa. Kiitoksena sain kutsun kansainväliseen päätoimittajien verkostoon Pariisiin.

Lisäopintojen tuomaa tietopohjaa

Lukeminen ja opiskelu ovat harrastuksiani. Lisäopintoja tein kaupallisista aineista (markkinoinnin strateginen johtaminen), johtamisesta, kansanterveystieteestä ja terveystaloustieteestä. Helsingin, Jyväskylän ja Itä-Suomen yliopistot olevat tulleet tutuiksi. Se, miten lahjakkaasta liikkujasta tulikin terveystieteitä, taloustieteitä, mikro-, ja makrotaloutta, julkisen sektorin tehokuutta, taloudellisuutta ja kustannusvaikuttavuutta miettivä asiantuntija onkin mielenkiintoinen kaari. Kaikki opinnot ovat kuitenkin täydentäneet aina kulloistakin työtilannetta ja antaneet hyvää pohjatietoa käytännön työhön. Parhaat ideat ja toimintamallit ovat kuitenkin kummunneet käytännön työstä ja poikkeuksetta hyvän yhteistyön tuloksena asiakkaiden ehdotusten, omien tiimien ja eri sidosryhmien keskusteluiden pohjalta.

Minua on kutsuttu sillanrakentajaksi ja osaajien yhdistäjäksi

Ihmisten eri osaamiset ja vahvuudet kiehtovat. Kun saan rakennettua tiimin tai hallituksen, jossa erilaisuudet täydentävät toisiaan ja jossa osaaminen nousee uudelle tasolle erilaisten vahvuuksien kautta, katson onnistuneeni tehtävässäni. Halu tehdä asioita uudella tavalla innostaa. Epäselvät ja epävarmat tilanteet ovat kiehtovan haasteellisia ja poikkeuksellisen innostavia. Ratkaisun löydyttyä onkin jo kiire lähteä liikkeelle.

Yksi johtamistestin tehneestä testaajasta kuvasi toimintatapaani nuorena johtajana näin: ”Olet nopea omaksumaan kokonaisuuksia ja lähdet ripeästi liikenteeseen. Olet kuin sadan metrin juoksija, joka 80 metrin kohdalla miettii jo maaliin tuloa ja nauhan katkaisua, kun muut juoksijat vasta asettuvat telineisiin. Esimiestehtävässä sinun tulee muistaa, että ihmiset omaksuvat asioita eri tahdissa, huomioi siis myös ne, jotka ovat vasta kiinnittymässä telineisiin”.

Se olenko onnistunut tehtävissäni on kuitenkin muiden arvioitava. Vuosien kokemukset johtamis- ja koulutustehtävistä ovat kuitenkin kasvattaneet pitkäjänteisyyttä sekä avartaneet ymmärrystä erilaisuuden eduista ja kykyä nähdä erilaisuuksien kohdatessa enemmänkin yhdistäviä, kuin erottavia tekijöitä.

Harrastukset ja yksityiselämä

Lapseni Lauri ja Noora ovat elämäni valot. Pienen tyttären olen joutunut synnyttämään kuolleena. Se oli elämäni raskaimpia kokemuksia, mutta hän on aina sydämessäni. Ennen biologisia lapsiani sain toimia kasvattajana touhukkaalle tytölle. Nuorelle ihmiselle se oli iso haaste, mutta suuri kunnia. Yksinhuoltajuusaika haastoi, mutta opetti entistä syvemmin priorisoimaan ja organisoimisaan. Tuolloin yrittäjyys mahdollisti sekä mielenkiintoisen työn että kasvattajan roolien yhteensovittamisen. Tuosta ajasta olen ikuisesti kiitollinen, vaikka lapset ovat sitä mieltä, että äiti oli liikaakin paikalla. Patikointi, jooga, talvisin avantouinti ja lukeminen ovat rakkaita harrastuksia, joiden parissa aika kuluu. Luonto antaa tarvittavaa voimaa selviytyä joskus pitkiksikin venyvistä päivistä.

Aktiivista vaikuttamistyötä olen tehnyt yhteiskuntavaikuttamisen lisäksi vanhempainyhdistyksissä, hallitusammattilaisena eri alan järjestöissä, taloyhtiöiden hallituksissa ja toiminnantarkastajana, sekä asiantuntijana kiinteistöalan lehdessä. Kuulun myös Kiinteistöalan hallitusammattilaisiin.

 Mottoni on: ”Älä kävele kuljettuja polkuja, etsi tekemättömiä teitä”.

Se tekee nöyräksi ja kiitolliseksi, että on saanut usein toimia tienraivaajana. Ja matka jatkuu – tule sinäkin mukaan!